FAQ – Flytende høydose B12 - RenMSM
16390
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16390,theme-bridge,bridge-core-3.1.8,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Her kan du finne svar på ofte stilte spørsmål, og andre ting du kanskje lurer på om flytende B12.

Opptak av B12, uten IF (Intrinsic Factor)

Det er en svært seiglivet myte at B12 ikke taes opp i det hele tatt uten IF (Intrinsic Factor). Faktum er at ca.1-4% av det du tar som kosttilskudd, taes opp gjennom “passiv diffusjon”. Det betyr at det går rett inn i blod uten å trenge noe hjelp fra IF eller andre faktorer i fordøyelsessystemet.

Derfor er det så gledelig at også vi i Norge nå endelig får lov å ta like høye kosttilskuddsdoser som resten av verden.

I denne studien fra 2016 blir det nevnt at forskning fra så tidlig som 1950-tallet viste at oralt fungerte like bra som injeksjoner, og nevner at dette allerede da ble kalt “medicines beste kept secret”. Dette er et godt eksempel på hvor seiglivet en slik myte kan være.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4993789/

Dosering til barn

B12 er like trygt for voksne som for barn, men det er vanlig å justere kosttilskuddsdoser etter kroppsvekt der det ikke finnes konkret informasjon om dosering til barn.

Ved å se på hvordan Vitenskapskomiteen gjør dette, blir dosene fordelt slik i de ulike aldersgruppene:

Alder       Dose       Dråper

Voksne     2000ug    28 dråper
14-17 år   1600ug    22 dråper
9-13 år     1200ug    16 dråper
3-9 år         600ug      8 dråper

PS: Denne listen viser maksimal døgndose basert på kroppsvekt. Det er ikke nødvendig å ta så høye doser hver dag for de med normalt B12 opptak eller B12 inntak fra maten. F.eks. veganere eller vegetarianere kan ha nytte av så høye doser i en periode for å få opp B12 verdiene til det man trives best med, før man kutter ned til sin individuelle vedlikeholdsdose. Ved påvist B12-mangel må behandling gjøres i samråd med lege.

Produkter som markedsføres til barn under 3 år skal ikke inneholde søtningsstoffer. Regelverket i forhold til næringsmidler til barn er basert på et strengt føre-var-prinsipp. Derfor nevner vi ikke døgndoser til barn under 3 år. Nå er det så lite xylitol pr.døgndose at det ikke kan gi noen som helst faremomenter, så reelt sett er det ingen problemer. Likevel vil vi forholde oss til regelverket slik det er per i dag.

Produksjon av vår B12
B12 (metylkobalamin) som brukes i vårt kosttilskudd produseres ved fermentering. Det er slik metylkobalamin produseres i naturen også. Det er kun visse bakterier som har enzymene som trengs for å produsere naturlig B12. Det er mange forskjellige bakteriekulturer som kan benyttes i denne prosessen. Wikipedia har en liste over forskjellige bakteriekulturer som kan brukes i produksjon av B12: https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12#Synthesis_and_industrial_production.
Xylitol
Vi bruker xylitol i vårt produkt av flere grunner. Her vil oppklare ett par punkter slik at det blir tydelig at xylitol er det aller beste alternativet for produkter som dette.

Vi gjør alt vi kan for å velge de beste alternativene, de mest naturlige og mest bærekraftige. Det var ingen tvil for oss at xylitol er bedre enn glycerol på alle måter, i vårt produkt. Det er flere ting som er viktig å tenke på når valget står mellom xylitol eller glycerol.

Vi bruker xylitol først og fremst som et konserveringsmiddel. Metylkobalamin dekomponeres veldig raskt i kontakt med vann og andre stoffer. Dette er et problem i tabletter også. Ved å tilsette xylitol får vi god og trygg bevaring av metylkobalamin.

Xylitol gir en bedre smak enn glycerol, som har en litt stikkende ettersmak. Dette er viktig for et produkt som Flytende B12, fordi det kan holdes i munnen i stedet for å svelges rett ned.

Xylitolen som vi bruker er naturlig og vegetabilsk, og utvinnes fra bjørk. Vegetabilsk glycerol ofte kommer gjerne fra litt ugunstige kilder, som f.eks. soya- eller palmeindustrien. Glycerol kan også komme fra animalsk fett. Vi føler oss tryggere på xylitol fra bjørk.

Det er også viktig å vite at du får faktisk ekstremt lite xylitol pr døgndose. Kun 0,4g ved maks døgndose. Det er så lite at dette kan bli regnet som et lav-FODMAP produkt, selv om xylitol er en høy-FODMAP ingrediens. 0,4g er like mye som du får i en neve bringebær, som naturlig inneholder xylitol men er likevel klassifisert som en lav-FODMAP matvare.

Graden av sensitivitet for xylitol er forskjellig fra individ til individ når det gjelder de med IBS og FODMAP-relaterte plager. Om du vet du er veldig sensitiv kan du begynne med 1 dråpe, og øke dosen gradvis for å gi kroppen mulighet til å tilpasse seg.

Xylitol er problematisk i matvarer som godteri og søte drikker, hvor det er svært lett å få i seg flere 10-talls gram i en fei. Det kan gi mageproblemer som oppblåsthet og diaré. Du må drikke minst 2 flasker Flytende B12 i én slurk for å (kanskje) få nok xylitol til å skape problemer.

Det er også veldig viktig å vite at dette er et produkt du kan holdes i munnen for å gi økt opptak direkte inn i blodet. Xylitol vil faktisk BESKYTTE og styrke tennene når du har det i munnen lenge. Jo lenger du har det i munnen, jo bedre for tennene. Glycerol har ikke den effekten, og noen sier at det faktisk har motsatt effekt.

Når inspirasjonskilder som f.eks. Dr. Axe eller Dr. Mercola går ut og advarer mot søtstoffer som xylitol, så er det godterier og brus de advarer mot. Vår Flytende B12 inntas i så ørsmå mengder daglig at det på ingen måte kan sammenlignes med godteri og brus.

Vi føler oss veldig trygge på at xylitol faktisk det beste alternativet for denne typen produkter.