FAQ – Flytende Ionisk Jod - RenMSM
17437
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17437,theme-bridge,bridge-core-3.2.0,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

Her kan du finne svar på ofte stilte spørsmål, og andre ting du kanskje lurer på om flytende ionisk jod.

 

Kan Flytende Ionisk Jod gis til barn?

Ja, flytende jod tilskudd kan gis til barn. Følg anvisning på etiketten. Det smaker lite og er svært lett å tilpasse døgndoser med dråper. Trykk forsiktig på dråpetelleren. Kan gies rett i munnen, eller blandes i vann. Vi har ikke gitt aldersgrenser for småbarn (under 3 år) fordi vi har tilsatt eplesyre. Kosttilskudd til denne aldersgruppen kan ikke inneholde tilsetningsstoffer.

 

Kan det gis til gravide og ammende?

Ja, det kan det absolutt. Myndighetene er faktisk veldig nøye med å fortelle at gravide og ammende trenger mer jod enn normalt. Fosteret er helt avhengig av å få hormonene fra moren, som produserer 1,5x mer stoffskiftehormoner enn normalt under graviditeten. I tillegg er det faretruende underskudd på jod i Norge. Jodmangel kan ha store innvirkninger på fosterets vekst og utvikling av hjernen. I Norge anbefales gravide å ta 175 μg jod for å sikre gode vilkår for fosteret. I andre land, f.eks. England, anbefales gravide å ta 250 μg. Med vårt produkt er det enkelt å tilpasse døgndosen både med målestrek på pipetten og dråper. Tar du mellom 0,25ml og 0,5ml får du både det du og barnet trenger.

Fordi kroppen trenger tid til å tilpasse seg økt mengde jod inntak, anbefaler vi å begynne med lav dose, og øke gradvis. F.eks. 2 dråper i 2 dager, så 4 dråper i 2 dager, osv., helt til du er opp i normal dose.

 

Hvem skal ikke ha jod tilskudd?

De som har Graves sykdom, Hashimotos, eller annen autoimmun sykdom hvor immunforsvaret angriper skjoldbruskkjertelen, blir vanligvis anbefalt å unngå jod tilskudd. Det er ingen anbefaling om å kutte ut matvarer med jod, med mindre det er snakk om et kosthold som inneholder mye tang.

Kosttilskuddsdoser med jod er derfor trygt for de aller fleste, selv for de med Graves og Hashimotos sykdom som kan spise et normalt kosthold. 
Grunnen til det er at det ikke nødvendigvis er er jod som er årsaken til disse sykdommene. Andre årsaker kan være f.eks. at skjoldbruskkjertelen blir overstimulert til å produsere hormoner, eller at det er underskudd av selen til å beskytte skjoldbruskkjertelen i prosessen med å lage hormonene.

 

Noen kan ha underliggende eller uoppdaget sykdom på skjoldbruskkjertelen og kan reagere med milde symptomer selv på trygge kosttilskuddsdoser. Hvis du opplever noen av symptomene for oversensitivitet på jod, bør du kontakte din lege. Det er ufarlige symptomer som går over av seg selv ved å kutte ut jod tilskuddet eller redusere de mest jod-rike matvarene.

 

Hvorfor er det tilsatt eplesyre?
Eplesyre er tilsatt for å unngå bakterievekst. Jod er i utgangspunktet kjent for å være desinfiserende og kan hemme bakterievekst i seg selv, men det gjelder molekylært jod. Kaliumjodid har også en viss bakteriehemmende effekt, men i mindre grad. Med litt tilsatt eplesyre kan vi være helt trygge på at produktet holder seg stabilt. Det er spesielt viktig siden det skal kunne gis til barn.

 

Bør man måle jod før man tar tilskudd?
Det finnes ingen god måte å måle jodstatus. Døgnurin er det vanligste, men det måler bare hva du har spist de siste par dagene. En tommelfingerregel er at hvis du ikke f.eks. spiser fisk 3x uka eller drikker 1L melk daglig, så har du underskudd på jod. Da kan kosttilskudd være fint å bruke. Ved anbefalt dosering er det ingen fare for overdosering med dette produktet.