Om svovel under graviditet
16609
post-template-default,single,single-post,postid-16609,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.6,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Om svovel under graviditet

Vanligvis har man tenkt at man skal være litt forsiktig med å ta MSM under graviditet og amming. Den vanligste årsaken til det er detox effektene som kan oppstå ved store doser.

Denne studien endrer dette perspektivet og setter svovel som ett av de viktigste mineralene å ha nok av under graviditeten.

PS: vanlige kosttilskuddsdoser gir ikke detox symptomer.

Her blir det sagt at å ha nok svovel tilgjengelig i morens kropp, er fullstendig nødvendig for at fosteret skal ha en god utvikling. Spesielt under de siste månedene hvor fosteret produserer veldig mye nytt vev.

I tillegg sier den at fosteret har høyt innhold av stoffer i leveren som bruker svovel til å fjerne forskjellige giftstoffer og andre stoffer som kan være farlig for fosteret.

Svovel er altså et viktig, men ukjent næringsstoff for gravide. Ved et normalt kosthold for vi svovel hovedsaklig fra kjøtt. MSM kan være et nyttig tilskudd for veganer- eller vegetarianermødre som ikke spiser kjøtt.

Sulphate in Pregnancy

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377868/

A sufficient supply of sulphate, either from the diet or from the sulphur-containing amino acids, needs to be supplied from mother to foetus, particularly in late gestation when foetal demands for sulphate are high.

Her er et bilde som beskriver det meste av hva svovel er nødvendig for i kroppen:

Bildetekst: Biological roles of sulphate and pathways of sulphate homeostasis. (A) Sulphonation contributes to numerous cellular and metabolic functions in human physiology; (B) Pathways of intracellular sulphate generation and sulphonation. Methionine is converted to cysteine via the transsulphuration pathway involving cystathionine β-synthase (CBS) and cystathionine γ-lyase (CTH). Cysteine is converted to sulphate via two pathways: A minor pathway involving CBS, CTH, sulphide quinone reductase-like (SQRDL), thiosulphate sulphurtransferase (TST) and sulphite oxidase (SUOX); and a major pathway involving cysteine dioxygenase (CDO), glutamic-oxaloacetic transaminase 1 (GOT1) and SUOX. ST, Sulphate transporters; PAPSS2, PAPS synthetase; SULT, sulphotransferases; R represents those substrates shown in (A); (C) Flux of intracellular sulphate and sulphonated molecules. In adults and children, sulphate is obtained from: (i) extracellular sources via sulphate transporters; (ii) catabolism of methionine and cysteine; (iii) hydrolysis of proteoglycans in the lysosome; and (iv) sulphatase-mediated removal of sulphate from substrates in the cytosol.

 

Og her er et bilde som beskriver hvordan forsteret benytter svovel fra morens blod:

Bildetekst: Fluxes of sulphate between tissues. (A) Contribution of the small intestine, kidneys and cells to sulphate homeostasis (B) Maternal, foetal and postnatal contributions to chondroitin sulphation. Disruption of pathways that maintain a sufficient supply of sulphate for chondrocytes (steps 1–3) or intracellular sulphonation of chondroitin (steps 4–5) lead to chondrodysplasias.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.