Vitamin K1 vs. K2
17144
post-template-default,single,single-post,postid-17144,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.1.6,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-child-theme-ver-,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Vitamin K1 vs. K2

Her er en veldig interessant gjennomgang av studier som sammenligner effekten av K1 og K2. K2 vinner på alle områder, bortsett fra der det er vanskelig å få nok K2 fra den vanlige maten. Når det gjelder K2 er kanskje ikke «vanlig mat godt nok». Sannsynligvis bør man ta K2 som kosttilskudd for å oppnå ønskede helsegevinster. Denne artikkelen er basert på en avhandling i ernæring fra Universitetet i Oslo.

«Vitamin K and multiple diseases: a comparison between vitamin K1 and vitamin K2»

http://www.ntfe.no/i/2018/3/tfe-2018-03-b-794

K1 er lett tilgjengelig i kosten fordi det finnes i grønne grønnsaker. K2 finnes i flere varianter, men er ikke like lett tilgjengelig i kosten. Den vanligste er MK-4, som finnes i kjøtt. Så har vi MK-7 som finnes melkeprodukter og fermenterte matvarer, men da i forsvinnende lave verdier. Kun den japanske matvaren «natto» har nevneverdige verdier av K2 i form av MK-7. Begge disse K2 variantene gjør mye av det samme i kroppen, men MK-7 er den desidert mest nyttige som kosttilskudd fordi man trenger mye mindre for å få samme resultat. Vår Flytende K2 har 200 μg som daglig dose, noe som tilsvarer det man kan få fra natto, om man spiser ganske mye hver dag. I tillegg finnes andre K2 varianter, som MK-8 og MK-9. Disse finnes i forskjellige oster, men også for disse er det vanskelig å få stort nok inntak i kosten.

Det viktigste jeg sitter igjen med etter å ha lest denne artikkelen er at K2 har en tydelig forbyggende effekt mot hjerte/kar-lidelser og diabetes-2. Jo mer man får i seg av K2, jo større forebyggende effekt har det. Artikkelen sier at K2 ikke har noen synlig effekt på beinbrudd, men at det sannsynligvis er fordi det vi får fra maten ikke er store nok mengder. Hadde de inkludert studier som bruker verdier man får fra f.eks. natto eller kosttilskudd, så ville de nok sett en mye bedre effekt for K2 enn K1 også på risiko for benbrudd.

I tillegg har forfatterene kun sett på studier som nevner både K1 og K2 samtidig, og latt være å inkludere studier som f.eks. kun nevner K2. Konklusjonene ville nok blitt mye sterkere for K2 om flere studier hadde blitt inkludert.

Jeg mener vitamin K2 som kosttilskudd har et like stort potensiale for å bedre folkehelsen som D-vitamin og jod har. Særlig siden det er så vanskelig å få stort nok inntak fra normal kost som ikke inkluderer daglig inntak av natto.

Denne artikkelen kan være et viktig bidrag til kunnskapsgrunnlaget til helsemyndighetene, når de i nær fremtid skal komme med næringsstoffanbefalinger for vitamin K2.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.